Brogården vinnare av hållbarhetspris

Alingsåshems genomgripande renovering av området Brogården är annorlunda och kan inspirera andra. Därför har Alingsåshem vunnit hållbarhetspriset Sustainable Energy Europe Awards i kategorin Living.

Brogården i Alingsås.
Brogården i Alingsås.

Det är första gången någon prövat att göra något liknande i Sverige.

Utmärkelsen, som delas ut under Sustainable Energy Week, är en del av EU:s hållbarhetsarbete. Det här är åttonde gången som priset delas ut. Prisceremonin hölls i Bryssel den 24 juni. På plats fanns då Alingsåshems VD Ing-Marie Odegren. Hennes och de övriga finalisternas deltagande, resa och hotell betalas av Europeiska Kommissionen.

”-Det märks tydligt att de som är här är mycket engagerade i miljöfrågan”, säger Ing-Marie, ”De talar passionerat om hållbarheten och vad vi kan göra för att uppnå den”.

Konkurrensen i tävlingen är stenhård: i år hade 342 bidrag nominerats. Bara fem bidrag gick vidare inom varje kategori. I kategorin Living tävlade även bidrag från Spanien, Tyskland, Rumänien och Tjeckien. Vinnaren utses av en internationell jury med experter inom området energieffektivitet och hållbarhet.

”- Det var hållbarheten i Brogården-projektet som gjorde avtryck. Att vi tog hänsyn till den sociala hållbarheten framförallt, att människor kan bo kvar i alla stadier av livet. Juryn framhöll också att de såg ett värde i att vi tänkt långsiktigt i vår planering”, säger Ing-Marie.

Alingsåshem har 300 lägenheter på Brogården i Alingsås. Det finns 400 000 st lägenheter i Sverige som ser likadana ut. Alla har de samma problem: dåligt inomhusklimat, hög energiförbrukning och låg tillgänglighet. Alla behöver de renovering inom kort. Alingsåshem angrep renoveringen utifrån ett helhetsperspektiv och strävade efter att avhjälpa alla tre problemen på en gång.

Genom att arbeta i partnering tillsammans med Skanska så har det skapats ett effektivt arbetssätt där alla erfarenheter tas tillvara och det finns utrymme för ständiga förbättringar i processen.

”- Vi ser tydligt att vi inte hade nått samma mål utan partnering”, säger Ing-Marie Odegren, ”Var och en har inte helhetssynen i ett sådant här stort projekt, det sker i summan av att alla arbetar tillsammans”.

Priset består av ett diplom och en glasskulptur.

Presskonferens
På fredag 27 juni kl 11.00 kommer vi att ha en presskonferens på Mötesplats Brogården (Knektegårdsgatan 31B). Då kommer Ing-Marie att finnas på plats och svara på frågor.

Kontakt
Jenny Bengtson
Kommunikatör, AB Alingsåshem
0322-61 77 28
jenny [dot] bengtson [at] alingsashem [dot] se

Mer information om Sustainable Energy Europe Awards
http://www.eusew.eu/awards-competition/awards-winners-2014

Skriven av: Jenny Bengtson, Alingsåshem.