Jukkasjärvi har fått ett åretruntöppet ishotell

Passivhustekniken används för att behålla kyla istället för värme. Energin kommer från midnattssolen.

På fredagen invigdes Icehotel 365. Det är en permanent del av Jukkasjärvis ishotell som kommer att finnas kvar även på sommaren när all annan is har smält. Det 2100 kvadratmeter stora nya hotellet har en stomme av betong och stål (vanliga vägtrummor!), en effektiv isolering och invändiga kylslingor som sprutas med en blandning av snö och is som kallas snis. Hotellet är byggt enligt passivhusprinciper och har en stor solcellsanläggning som kyler byggnaden under de varma månaderna.

– Det är som ett passivhus fast tvärtom och kylt med hjälp av midnattsolen, säger arkitekt Hans Eek som har ritat Icehotel 365.

Jukkasjärvi ligger tjugo mil norr om polcirkeln och under sommaren lyser solen motsvarande hundra dagar i sträck. Även de varmaste sommardagarna kommer temperaturen att vara fem minusgrader inomhus.

För besökaren som går runt inne i hotellet ser det ut att vara helt och hållet byggt i is. Byggnaden har nio deluxsviter och elva konstsviter, var och en byggd som en egen igloo. Det finns också ett stort galleri med iskonst och en isbar där drinkarna serveras i glas av torneälsis. Utvändigt är hotellets tak beklätt med sedum och fjällväxter för att passa in i landskapet.