Seminarier du inte får missa!

Nordic Architecture Fair har över femtio seminariepunkter, samt en öppen scen med hållbarhetstema.

Pär Svensson, projektledare på Passivhuscentrum Västra Götaland, har suttit med vid skapandet av programmet.

– Programmet är ambitiöst i sin önskan att möta branschen där den är just nu. Hållbarhetstänket i Sverige utvecklas snabbt, mycket pågår samtidigt. Regler, metoder, systematik och verktyg uppgraderas och förändras, det är inte så lätt att hänga med. Vi har försökt fånga upp nya möjligheter och definiera hinder och problem för att resonera om dem på scenen, ge goda exempel och konkreta svar till besökaren om vad som gäller och hur man gör, säger han.

Tanken är att besökaren ska gå hem med en förståelse för hur man kan arbeta med hållbarhetsfrågor och vem man kan kontakta för att få hjälp.

Pär Svensson ger exempel på seminarier han själv inte vill missa.

Det första är ”Pengar växer på träd”, där gröna obligationer diskuteras som ett sätt att finansiera klimat-och miljöprojekt.

– När finansbranschen ställer krav på hållbarhet, då händer det saker. Det är helt avgörande med investerare som gör medvetna val när det gäller hur deras pengar ska användas, säger Pär Svensson.

Det andra är seminariet ”En chans på miljonen”.

– Där försöker man lägga pusslet kring hållbara renoveringar av vårt befintliga bestånd, framför allt miljonprogramsområden.

Han vill inte heller missa ”Silicon Chalmers”, där Chalmersforskare menar att vi har mycket att lära av Silicon Valley.

– Hållbar utveckling kräver att ledarskapet utvecklas och att innovation och lärande stimuleras. Det krävs också mod, eftersom utveckling mot nya resultat alltid har en viss osäkerhet i sig. Kanske det nya ledarskapet är detsamma som det modiga ledarskapet, säger Pär Svensson.

Han är också nyfiken på arkitekten Charles Renfro som bland annat varit med och skapat parken High Line på en övergiven, upphöjd järnväg i New York.

En viktig punkt under de två dagarna mässan pågår blir att utse vinnaren i Nordic Architecture Fair Award.

– Vi har fått in över 130 bidrag från Finland, Island, Norge, Danmark och Sverige. Det ska bli väldigt intressant att se vad den handplockade, internationella juryn beslutar, säger Pär Svensson.

Pär Svensson tipsar också om seminariet Viva BRF Viva! som handlar om hur man tog fram en optimerad betongkonstruktion med cirka 30 procents lägre koldioxidutsläpp under byggnadens livslängd, och där Passivhuscentrum Västra Götalands LCA-projektledare Karin Nyquist sitter med i panelen.  Han tycker inte heller man ska missa BIMSalabim, om smarta processer och tekniska lösningar, bland annat forskningsprojektet NORFAC som handlar om hållbara prefabväggmoduler för renovering av flerbostadshus. Dessutom kommer Pär Svenssons eget projekt Smarta Småhus presenteras på öppna scenen, det är ett hundra kvadratmeter stort hus som inte belastar miljön alls vare sig det gäller materialval eller drift.

Nordic Architecture Fair hålls på Svenska Mässan i Göteborg 7-8 november.

 

Länk till programmet.