Ekonomi

 

Många passivhus-ägare är nöjda

Det första svenska passivhuset som byggdes i privat regi stod Lindköpingparet Michael och Rebecca Malmborg för. De lockades av de låga driftkostnaderna och såg fram emot en väl ventilerad, och framförallt plånboksvänlig bostad.

Många år därefter kontrollerade Byggahus-reportern Elina Westergren huruvida de var nöjda eller inte. Och det är de, även om inte riktigt alla löften infriades. Innan bygget tog vid utlovades de en driftkostnad som motsvarade noll kronor årligen, men riktigt så vackert blev det aldrig:

“Vi hade säkert klarat oss utan tillskottsvärme om vi accepterat dyngssvängningar från 17-22 grader om vi strikt försökt hålla värmeförbrukningen till ett minimum. Men ju längre man bor i huset desto mer förändras ens behov och engagemang”, sa Mikael Malmborg.

Men trots att nollförbruknings-målet inte kunde uppnås är paret hur nöjda som helst. Luftkvaliteten beskriver paret som superb, och de ångrar inte sitt husval på något sätt.

 

Vad kostar ett passivhus?

Investeringskostnaden är snäppet högre för passivhus, närmare bestämt uppemot 10 procent högre i jämförelse med vanliga hus. För att nämna två exempel är fönsterna, som är betydligt mer avancerade, i snitt 30 procent dyrare, och ventilationssystemet omkring 10.000 kronor mer påkostat.

Alla är dock inte helt överens i sina beräkningar. Passivhuscentrum menar att ett passivhus bara kostar omkring fyra procent mer jämfört med konventionella hus, beroende på de materialval som görs.

Men samtliga som uttalar sig har iallafall rätt i en sak: De låga driftskostnaderna bidrar till att man kan tjäna in investeringskostnaden flera gånger om tack vare den lägre energiförbrukningen.

 

Varför skiljer sig prisuppgifterna?

Somliga tjänar pengar på att förmedla passivhus, och väljer därför att främst belysa fördelarna. Andra har som mål att sälja traditionella hus – och lägger istället merparten av sitt fokus på nackdelarna. Men då nästan alla anser att ett pristillägg på cirka 4 till 10 procent är sanningsenligt väljer vi att lita på de siffrorna.

 

Vad kostar ett nyckelfärdigt passivhus?

Att slänga med en specifik siffra skulle vara både oansvarigt och missvisande. Många husentreprenörer, såsom Emrahus, satsar dock hårt på att erbjuda just passivhus, så totalkostnaden bör sjunka i takt med att hustypen blir mer vanligt förekommande. Och sist men inte minst – det är främst materialvalen samt tomtens pris som avgör den totala kostnaden – inte huruvida det rör sig om ett passivhus eller inte.

 

Vad kostar det att isolera ett passivhus?

Passivhusens isolering är omfattande, och kostar uppemot 20.000 mer i jämförelse med traditionella hus. Även värmeväxlaren (FTX-system) kostar en slant extra, som vi redan nämnt. Men även de kostnadsposterna bör ses som försumbara, då de sammanlagda energivinsterna är så pass stora.

 

Är det säkert att ett passivhus lönar sig?

Ja, passivhusen förbrukar mindre energi, och det bör leda till lägre driftskostnader så länge ni inte värmer upp en jättelik swimmingpool med hjälp av FTX-systemet, eller hittar på något annat bus som påverkar den totala energiförbrukningen.

3 sätt att finansiera sitt passivhus

 

1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

Med ett privatlån, som även kallas för konsumtionslån kan du ta ett lån med låg ränta. Räntesatsen för ett privatlån ligger i regel på mellan 5 och 10 %, och skiftar som brukligt beroende på din ekonomiska status. Du kan i regel ta ett privatlån för maximalt 600 000 kronor, vilket medför att du inte kan helfinansiera ett passivhus med hjälp av denna lånetyp.

Den maximala avbetalningstiden för ett privatlån ligger på 15 år, och räntesatsen är alltid rörlig.

 

2. Bolån (ränta på cirka 1,5 %)

När du tar ett bolån är det brukligt att en räntesats på mellan 1 och 2 % tillämpas. Ett bolån fungerar ungefär som ett privatlån, men då du samtidigt pantsätter ditt hus till kreditinstitutet får du ta del av en lägre räntesats då bolån betraktas som lågrisklån. Detta då banken har rätt att sälja ditt hus om du inte har råd att betala ditt bolån.

Med ett bolån kan räntan vara såväl fast som rörlig, men du kan bara låna upp till 85 % av bostadens värde med ett bolån. Det kan därför bli nödvändigt att ta ett privatlån för att kunna finansiera passivhuset till fullo. Privatlån som täcker kontantinsatsen kallas i folkmun för kontantinsatslån. 

 

3. Medlemslån (ränta på cirka 5,5 %)

För medlemslån är en räntesats på mellan 5 och 6 % vanligt förekommande. Du måste vara fackligt ansluten för att kunna ansöka om ett medlemslån, och det maximala lånebeloppet ligger i regel på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

Att ta ett medlemslån kan vara en bra idé för att täcka kontantinsatsen för ditt passivhus, men du blir samtidigt bunden till en specifik storbank samt ditt fackförbund. Då den räntesats som tillämpas även är fast är det du som betalar för medlemmar med sämre ekonomisk status, vilket inte är fördelaktigt för personer med en ordnad privatekonomi.