Ekonomi

 

Många passivhus-ägare är nöjda

Det första svenska passivhuset som byggdes i privat regi stod Lindköpingparet Michael och Rebecca Malmborg för. De lockades av de låga driftkostnaderna och såg fram emot en väl ventilerad, och framförallt plånboksvänlig bostad.

Många år därefter kontrollerade Byggahus-reportern Elina Westergren huruvida de var nöjda eller inte. Och det är de, även om inte riktigt alla löften infriades. Innan bygget tog vid utlovades de en driftkostnad som motsvarade noll kronor årligen, men riktigt så vackert blev det aldrig:

”Vi hade säkert klarat oss utan tillskottsvärme om vi accepterat dyngssvängningar från 17-22 grader om vi strikt försökt hålla värmeförbrukningen till ett minimum. Men ju längre man bor i huset desto mer förändras ens behov och engagemang”, sa Mikael Malmborg.

Men trots att nollförbruknings-målet inte kunde uppnås är paret hur nöjda som helst. Luftkvaliteten beskriver paret som superb, och de ångrar inte sitt husval på något sätt.

 

Vad kostar ett passivhus?

Investeringskostnaden är snäppet högre för passivhus, närmare bestämt uppemot 10 procent högre i jämförelse med vanliga hus. För att nämna två exempel är fönsterna, som är betydligt mer avancerade, i snitt 30 procent dyrare, och ventilationssystemet omkring 10.000 kronor mer påkostat.

Alla är dock inte helt överens i sina beräkningar. Passivhuscentrum menar att ett passivhus bara kostar omkring fyra procent mer jämfört med konventionella hus, beroende på de materialval som görs.

Men samtliga som uttalar sig har iallafall rätt i en sak: De låga driftskostnaderna bidrar till att man kan tjäna in investeringskostnaden flera gånger om tack vare den lägre energiförbrukningen.

 

Varför skiljer sig prisuppgifterna?

Somliga tjänar pengar på att förmedla passivhus, och väljer därför att främst belysa fördelarna. Andra har som mål att sälja traditionella hus – och lägger istället merparten av sitt fokus på nackdelarna. Men då nästan alla anser att ett pristillägg på cirka 4 till 10 procent är sanningsenligt väljer vi att lita på de siffrorna.

 

Vad kostar ett nyckelfärdigt passivhus?

Att slänga med en specifik siffra skulle vara både oansvarigt och missvisande. Många husentreprenörer, såsom Emrahus, satsar dock hårt på att erbjuda just passivhus, så totalkostnaden bör sjunka i takt med att hustypen blir mer vanligt förekommande. Och sist men inte minst – det är främst materialvalen samt tomtens pris som avgör den totala kostnaden – inte huruvida det rör sig om ett passivhus eller inte.

 

Vad kostar det att isolera ett passivhus?

Passivhusens isolering är omfattande, och kostar uppemot 20.000 mer i jämförelse med traditionella hus. Även värmeväxlaren (FTX-system) kostar en slant extra, som vi redan nämnt. Men även de kostnadsposterna bör ses som försumbara, då de sammanlagda energivinsterna är så pass stora.

 

Är det säkert att ett passivhus lönar sig?

Ja, passivhusen förbrukar mindre energi, och det bör leda till lägre driftskostnader så länge ni inte värmer upp en jättelik swimmingpool med hjälp av FTX-systemet, eller hittar på något annat bus som påverkar den totala energiförbrukningen.