Plushus

 

Plusenergihusen är miljövänliga så det står härliga till, och dessutom relativt plånboksvänliga, även om själva bygget kan kosta en slant. Mer specifikt tillverkar plushusen mer energi än vad de gör av med, till skillnad från lågenergihusen, som aldrig är helt klimatneutrala.

 

Vad kostar ett plusenergihus?

Passivhusen kostar omkring 10% mer i jämförelse med traditionella hus, och för plusenergihusen, eller plushusen, bör kostnadsökningen vara något mer omfattande än så. Det exakta priset beror ofta på materialvalet samt de förnybara källorna, menar Einar Mattson, som ligger bakom tre plushus på KTH-området.

 

Passivhus kontra plusenergihus

Passivhusen är ofta bestyckade med avancerade luftfördelarsystem (FTX-system), samtidigt som dörrar och fönster bör vara tätade till perfektion. Isoleringen måste dessutom vara synnerligen tjock, och energiåtgången minimal.

Plusenergihusen bör uppfylla alla krav som nämns ovan, och mer – då energiåtgången inte bara måste minimeras – utan vändas helt och hållet. Plushus bör därför vara utrustade med kaminer, solfångare och andra typer av smarta energikällor för att de ska kunna lyckas med den uppgiften.

 

Plusenergihus – andrahandsvärdet

Det är långtifrån gratis att smälla upp ett plushus, så mycket är klart. Taket måste oftast bestyckas med solceller, och många andra typer av extrakostnader tillkommer – som inte kan förknippas med traditionella hus.

Men trots att byggnationen är dyr bör ni tjäna en hacka i det långa loppet, och det bör även potentiella köpare förstå. I princip alla mäklare presenterar energideklarationer, som köparna i regel lusläser. Utöver det bör även plushuscertifikatet väga tungt, och köparna bör dessutom lägga märke till att luftkvaliteten är extra god, om ett FTX-system är installerat vill säga.

Ett exempel på hur plusenergihus kan ha ett högre andrahandsvärde är om huset har installerat solceller. Enligt ett studentarbete på Sveriges Lantbruksuniversitet så betalar en investering i solceller tillbaka sig flera gånger om genom ett förhöjt husvärde. Eftersom att många som har plusenergihus just investerar i solceller, eller relaterad teknik såsom solfångare talar detta gott för andrahansvärdet för även plushusen.

Sammanfattningsvis är det svårt att exakt bestämma om huruvida ett plusenergihus kan vara värt de investerade slantarna eller inte, även om det förstås är väldigt troligt. Om ni är intresserade av ett plushus – hör gärna av er till en husleverantör som specialiserat sig på just denna hustyp, och be om kalkyler.