En hög elförbrukning är både dyr och kan ha en negativ påverkan på vår kära miljö. El i sig ger inte upphov till några utsläpp lokalt där elen används, men däremot så kan koldioxid och andra miljö- och hälsoskadliga ämnen uppkomma vid produktionen av el. Det är därför utopiskt att minska förbrukningen av el. Var och en av oss kan göra det, och vi talar självklart inte om att sitta i mörker eller duscha med kallt vatten. Vi har lite tips kring vad man kan införskaffa för att minska förbrukningen på ett sätt som inte påverkar livsstilen.

I grund och botten talar man ju om energieffektivisering. Energieffektivisering kan göras i ett helt hus, vissa hus byggs för att spara på el, men även i vanliga bostäder genom att man ersätter vitvaror. Man kan exempelvis köpa A+++ produkter, då är man säker på lägsta möjliga el förbrukning. Energimyndigheten ger en rad goda tips kring besparande av el, det kan man läsa mer om direkt på deras hemsida. 

Använd grön el

Att endast leva energieffektivt räcker inte. För att bespara vår miljö och undvika de hemska konsekvenser som vår destruktiva miljötrend kommer innebär måste vi även förbruka rätt sorts el.

Vad innebär det i praktiken?

Jo, så kallad grön el är i praktiken miljövänlig el som ofta är förnybar. Det innebär att källan till elen kommer från en källa såsom t.ex. solen som träffar en solpanel, vatten som rinner genom våra vattenkraft eller vind som blåser genom våra vindkraftverk. Ett mått på grön el är mängden CO2-ekvivalenter (koldioxidekvivalenter) som släpps ut per producerade kWh. Det är ett mycket bra mått, eftersom det direkt visar hur mycket koldioxid som frisätts i miljön i förhållande till en bestämd mängd el.

I Nordens elmix så släpps det ut ca 125 g CO2-ekvivalenter per producerade kWh. Men även om grön el leder till betydligt mindre utsläpp, så innebär det inte att grön el är utsläppsfri. Det är fortfarande så att det vid produktionen av t.ex. solceller går åt mycket energi. Energi som måste produceras någonstans, ibland i kinesiska kolkraftverk – vilket såklart leder till utsläpp ändå. Man kan därför inte köpa “utsläppsfri” el även om man så skulle vilja.

Men att vara medveten i sina val kan man komma långt på. El från en grön elmix kan istället för 120-300 g CO2/kWh hamna ner runt 10-40 g/CO2 – vilket såklart är en enorm skillnad!

Sätt att minska sin elförbrukning

Nu har vi gått igenom skillnad på el och el. Men hur gör man då för att minska sin elförbrukning samtidigt som man brukar grön el?

Byt ut vanliga glödlampor mot led lampor

De traditionella glödlamporna drar onödigt mycket el. Nu finns alternativ för alla lampor där man kan ersätta den klassiska glödlampan med moderna led-lampor. Det finns en rad fördelar med dessa, bland annat att de är energieffektiva. Enligt oss finns det inga nackdelar, utan endast fördelar med led lampor. Rent utseendemässigt är det ingen skillnad, inte heller på ljuset. LED-lampor finns i varmt och kallt ljus, precis som de vanliga glödlamporna. Utöver dessa så har det tillverkats olika typer av lyktor samt inomhus och utomhus belysning som har inbyggda LED källor, så att man inte byter ut lampan utan de har en viss levnadstid. LED-belysningen anses som både billigare och definitivt mer miljövänlig, eftersom lamporna drar mindre energi.

Köp ett energiklass A+++ kylskåp

Vitvaror märks med olika klasser, tidigare fanns det endast A men nu har många märkts med A+++. Vitvaror såsom kylskåp som är märkta på detta vis är de mest energisnåla. Dessa ska man definitivt överväga att köpa. De brukar oftast vara i samma prisklass som andra alternativ men bättre, just för att de hjälper till att minska elförbrukningen. Du kommer att spara på pengar direkt, energiminskningen ser du med detsamma. Dessutom är dessa kylskåp både snygga och moderna, vilket piffar till alla hem! 

Investera i energisnåla vitvaror

Ja, det ska man definitivt göra! Att byta ut nuvarande vitvaror mot A+++ varianter är ett klokt beslut. Investeringen lönar sig då man sparar pengar och gör gott för miljön. Överväg därför att köpa en energisnål tvättmaskin, ugn, bubbelbadkar eller varför inte bygga ett helt hus som är energivänligt? Många har dock inte råd at bygga energisnåla hus, därför räcker det med att byta ut gamla vitvaror mot nyare miljövänligare modeller. Detta kan även göras för andra vitvaror, de flesta har ett energisnålt alternativ och det är tydligt att se det. Oftast har de lappar som markerar energiklassen, dessa brukar hänga så att man inte missar de. 

Sammanfattningsvis

Att köa saker som minskar elförbrukningen har länge varit aktuellt och vi har nämnt det tidigare. I artikeln med tips och råd delades tips kring hur man kan ta det extra steget och verkligen spara på el hemma. Där fokuserade vi inte på vad man kan köpa in utan mer kring vad man kan göra, som till exempel; släcka onödiga lampor, stänga kylskåpet, fylla diskmaskinen ordentligt innan man använder den osv. Många små steg leder till lång väg.

Tidigare i artikeln har vi gett minst 5 tips på vad man kan köpa för att minska elförbrukningen. Tar man till alla tips och kombinerar dessa kommer man i slutändan att se en markant lägre energiförbrukning. Denna känns av såväl ekonomiskt då man inte betalar lika mycket pengar på el men även själsligt. Gör vi gott för miljön, då mår vi alla bättre och lättar på samvetet!