El är fantastiskt. Tack vare el kan vi titta på tv, laga mat och köra Tesla-kärror. Men det finns en uppenbar nackdel, el är dyrt – och elräkningarna kan knappast räknas som något glädjeämne.

I den här artikeln tar vi upp ett antal tips som bör passa perfekt för alla ni som vill minska elförbrukningen, men inte vet hur.

 

Byt glödlampor: Lågenergilampor, eller LED-lampor, drar uppemot 80 procent mindre ström i jämförelse med en traditionell lampa. De håller dessutom 10 gånger längre. En nackdel består av att lågenergilamporna är aningen dyrare i inköp, men det är värt den smällen. Enligt elbolaget Vattenfall sparar man i snitt 600 kronor för varje utbytt lampa, vilket innebär att den totala kostnadsbesparingen har potential att vara enorm.

 

Släck lampan: Timers, ljussensorer och renodlade smarta hemmet-produkter kan hjälpa till i det här fallet. Ni bör också se till att släcka lampor i rum som ni inte befinner er i.

 

Stäng av elprylarna: Datorer, tv-apparater och i synnerhet projektorer slukar ström så det står härliga till. Skaffa gärna en grendosa så ni även kan fimpa kringprylarna (tex. digitalboxar/tv spel-konsoler) på ett smidigt sätt. Det vinner både miljön och plånboken på.

 

Dra nytta av energisparlägen: Alltifrån diskmaskiner till tv-apparater och projektorer erbjuder energisparlägen. Nyttja dem för att minska elförbrukningen.

 

Lägg märke till energimärkningen: TV-apparater, tvättmaskiner och andra likvärdiga prylar måste vara energimärkta enligt EU-standarden. Mer specifikt kan ni enkelt ta reda på hur mycket ström en specifik vara förbrukar redan i butiken. A-märkningen är att föredra, medan F bör undvikas till varje pris.

 

Stäng kylskåpet: Kylskåpen och frysskåpen drar kopiösa mängder energi om de inte stängs, så se till att putta igen dörren rejält innan ni smiter iväg med maten. Många nyare vitvaror piper dock till efter några minuter, men äldre kyl- och frysskåp lider i tystnad – så se till att ni är noggranna.

 

Koka med lock: Locken ska inte bo i kastrullhyllan, de ska vara placerade på grytan. Om ni lyder det här rådet sparar ni upp till 80 procent av den energi som går åt vid matlagning.

 

Nyttja eftervärmen: Spisplattor och ugnar som redan är heta som solen bör användas i den mån det går.

 

Använd mikrovågsugnen: I synnerhet om mindre mängder mat ska lagas. Ni kan även förvärma mat, tex. köttbullar, innan de åker i stekpannan. I de fallen blir tillagningstiden kortare, vilket innebär att energi sparas.

 

Anslut diskmaskinen till kallvattenuttaget: Om ni gör så värmer diskmaskinen upp vattnet för egen maskin, men sköljer samtidigt i kallt vatten – vilket innebär att energi sparas. Om ni kör på jordvärme eller bergvärme kan ni dock skippa det här rådet, och istället ansluta maskinen till varmvattenuttaget.

 

Fyll tvättmaskinen ordentligt: Vare sig tvättmaskiner eller torktumlare ska vara halvfulla. Energiåtgången är nästan densamma oavsett om ni fyllt maskinen till bredden eller bara lagt i några plagg – så här finns det pengar att spara.

 

Lufttorka tvätten: Torktumlarna är ena riktiga energibovar, så ni bör i första hand se till att lufttorka kläderna – om vädret tillåter vill säga.