Information om CO2mpakt-huset

–Enligt utsago världens mest energieffektiva attefallshus. Det här skrev om huset:

Spjutspetsprojektet CO2mpakt -huset är ett elevbyggt hus med den absolut senaste tekniken inom energieffektivt byggande. Det kommer att vara självförsörjande på el åtta månader om året. Hushållselen klarar huset att producera själv hela året.

Huset byggs i passivhusteknik, i hållbara material. Taket är täckt av solceller, som är kopplade till ett litiumjonbatteri inne i huset. En uppladdning av batteriet räcker för två dagars energiförbrukning. Det betyder att huset kommer att behöva väldigt lite köpt energi, och därmed blir osedvanligt billigt i drift.

Vi är övertygade om att detta är framtiden, byggnader som själva producerar merparten av den energi de behöver för att fungera. 

Det är elever på Alströmergymnasiets bygg-och elprogram som bygger CO2mpakt -huset, som en del i sin praktik. Det ger dem massor med kunskaper om hållbart byggande som de kommer ha nytta av när de kommer ut på arbetsmarknaden. Eleverna arbetsleds av studenter från yrkeshögskoleutbildningen Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande. Passivhuscentrum Västra Götaland projektleder och har det tekniska ansvaret.

Huset kommer att stå klart lagom till skolavslutningen i början av juni, och får då flytta till sin nya ägare.

Förra årets projekt, som vi kallade CO2mpis, var ett liknande hus, men utan solceller och batteri. Det köptes under pompa och ståt av SGS Studentbostäder i Göteborg, och används nu som studentlägenhet.

Det nya CO2mpakt -huset är drygt 16 kvadratmeter invändigt. Köparen får själv bestämma hur huset ska se ut inuti, helt efter eget tycke och smak. Det säljs i befintligt skick och köparen bekostar frakten. Solcellsanläggningen, energilagringslösningen och FTX:en har ett marknadsvärde på ca 100 000 kronor.

Pris: 360 000 kronor (exklusive moms).”

Om detta hus sedan såldes har vi tyvärr inga uppgifter om.